headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Geldzaken

Lees hier informatie over de geldzaken in Colombia: wat is de lokale munt en wat is de koers, kun je pinnen, moet je dollars meenemen, is er vertrekbelasting?

 

Het geldige betaalmiddel in Colombia is de Colombiaanse Peso (COP). Op dit moment is 1 euro gelijk aan ongeveer 3600 COP, en andersom: 1000 COP is ongeveer € 0,28 (koers zomer 2019).
Colombia-pesos

Pinnen
Er zijn bijna overal pinautomaten beschikbaar in de (middel)grote steden. Per keer kun je vaak niet meer dan 300.000 Peso opnemen (ruim € 90,-), ook kan het een enkele keer gebeuren dat de automaten nieuwe Nederlandse pinpassen niet herkennen, dus voor de zekerheid is het aan te raden om altijd wat contant geld (euro’s of dollars) op zak te hebben!

Let op; in Palomino en Tayrona National Park is het niet mogelijk om te pinnen!

 

De meeste Nederlandse banken werken met Mastercard (Maestro), je kunt online opzoeken waar pinautomaten te vinden zijn: kijk op mastercard.com, selecteer  je bestemming en kies dan voor `Explorar una lista de ciudades‘ om een lijst met het aantal ATM’s per stad te zien.
Probeer overdag te pinnen, en ook wordt aangeraden om binnen in een bankkantoor te pinnen, en niet op straat.

Ook belangrijk: alle banken zetten nu een beveiliging op je pinpas, waardoor je niet meer automatisch overal kunt pinnen buiten Europa. Neem voor vertrek contact op met je bank om je pinpas voor Zuid-Amerika te activeren!

 

Creditcards
Op veel plaatsen is het mogelijk om met je creditcard te betalen. De meeste hotels en grotere restaurants accepteren Visa, Master Card en op sommige plaatsen ook American Express en Diners Club.

 

Wisselen
Als je cash euro’s of dollars wilt wisselen, kun je dat het beste doen bij een ‘casa de cambio´ (wisselkantoor). Het gaat veel sneller dan bij de bank en je krijgt dezelfde of een betere koers. Wissel nooit op de zwarte markt!

 

Fooien
Het geven van een fooi wordt steeds gewoner in Colombia. In chique restaurants en dure hotels is 10% vaak al bij de rekening opgeteld, in kleinere restaurants is het meer een kwestie van je wisselgeld geven aan de ober die je geholpen heeft, of naar boven afronden.

Contact
close slider